Agencije za Europski kviz o novci

Zagreb, 8. ožujka 2018. „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz) kojeg Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji sa Štedopisom, Institutom za financijsko obrazovanje te uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje organizira uoči Europskog tjedna novca, privukao je čak 287 prijava iz 146 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Kviz je namijenjen za djecu od 13 do 15 godina, a natjecanje će se održati putem internetske veze i Youtube kanala na poznatoj Kahoot! platformi. 

Cilj ovog projekta je podizanje financijske pismenosti djece i mladih diljem Europe, a koordinira ga Europska bankovna federacija. U isto vrijeme u natjecanju će sudjelovati mladi iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Njemačke, Islanda, Irske, Italije, Latvije, Litve, Liechtensteina, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske te Ujedinjenog Kraljevstva. 

Prvi put u Europi i Hrvatskoj

Natjecanje „Europski kviz o novcu“ po prvi put održava se diljem Europe, tako i u Hrvatskoj, a odaziv od 287 prijava samo u Hrvatskoj pravi je pokazatelj da financijsko obrazovanje nije isključivo za odrasle osobe. Održavanje kviza zakazano je za 16. ožujak 2018. na kojem će se svi prijavljeni razredi ili timovi istovremeno natjecati. Pobjednici nacionalnog natjecanja – dvoje mladih iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika – otputovat će u Bruxelles, Belgiju na Europsko finalno natjecanje 8. svibnja 2018. gdje će predstavljati svoju zemlju i natjecati se za vrijednu novčanu nagradu.

Prijave iz svih dijelova Hrvatske

Važno je istaknuti kako prijave za kviz došle iz svih dijelova Hrvatske. Osim 45 prijava iz Zagreba, prijavljeni su i timovi iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Daruvara, Hvara, Knina, Koprivnice, Ludbrega, Našica, Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina, Vukovara, Zaboka i mnogih drugih gradova i općina.

„Kao što smo i očekivali, odaziv razreda i timova je velik. Financijsko obrazovanje mladih izuzetno je bitno za budućnost Europe pa stoga možemo izraziti zadovoljstvo što su škole, ravnatelji, razrednici i nastavnici prepoznali ovaj projekt koji uz zabavu nudi obrazovanje premalo zastupljeno u našim školama. Cilj je potaknuti mlade da istražuju i uče i van okvira nastavnih programa“, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Također, neovisno o prijavi na natjecanje, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, Europske Unije i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na http://www.hub.hr/hr/kvizovi.

Kategorija