Zagreb, 21. ožujka 2022. - U cilju kontinuiranog i sustavnog poticanja financijskog opismenjavanja, Republika Hrvatska, Hrvatska udruga banaka i druge institucije godine u razdoblju od 21. do 27. ožujka 2022. aktivno sudjeluju u obilježavanju Svjetskog (www.globalmoneyweek.org) i Europskog tjedna novca (www.ebf.eu/europeanmoneyweek).

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja djece i mladih od najranije životne dobi u cilju donošenja informiranih financijskih odluka kao i konačno postizanje financijske dobrobiti i otpornosti. Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 53 milijuna djece i mladih u 176 zemalja diljem svijeta.

Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankovne federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem različitih događanja, publikacija i partnerstava.

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna novca Hrvatska udruga banaka po treći puta je organizirala Europski kviz o novcu, online natjecanje za učenike u dobi od 13 do 15 godina. Učenici i nastavnici diljem Hrvatske pokazali su veliko zanimanje za ovim natjecanjem te je prethodnih godina sudjelovalo više od 2600 učenika koji su pokazali zavidnu razinu znanja o financijama i novcu. Ovogodišnji nacionalni kviz o novcu održat će se 23. ožujka 2022., a dvoje predstavnika prvoplasiranog tima imat će priliku sudjelovati na online europskom finalnom natjecanju 10. svibnja 2022. koje organizira Europska bankovna federacija (EBF).

Tijekom Europskog tjedna novca HUB je organizirao i panel raspravu na kojoj će se problematizirati važnost financijske pismenosti u kontekstu aktualne gospodarske i ekonomske situacije. Panel će okupiti predstavnike različitih dionika koji se bave promicanjem financijske pismenosti, a prenosit će se 25. ožujka 2022. na Facebook stranici i YouTube kanalu 24sata.

Klub glavnih ekonomista pri HUB-u uoči Europskog tjedna novca održao je online predavanje za nastavnike matematike u okviru stručnog skupa „Matematički ožujak“ na kojem je sudjelovalo preko 300 nastavnika. U suradnji sa studentskom udrugom Financijski klub, Klub će 24. ožujka održati predavanje o uvođenju eura u RH i za studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca, Hrvatskoj udruzi banaka pridružit će se Ministarstvo financija, Porezna uprava - Središnji ured, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Financijska agencija, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski ured za osiguranje, Ekonomski fakultet Zagreb, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Akademija Zagrebačke burze, Hrvatski institut za financijsku edukaciju, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje Zagreb, Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Navedene su institucije ujedno i članovi Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti koju je Ministarstvo financija osnovalo temeljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020.

Članovi Operativne radne grupe će svoje aktivnosti u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca predstaviti online kroz prigodnu prezentaciju koja se može pronaći i na poveznici https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/financijski-sustav/financijska-pismenost-potrosaca/obiljezavanje-svjetskog-i-europskog-tjedna-novca-3259/3259.

Za sudjelovanje u obilježavanju manifestacije Svjetskog i Europskog tjedna novca, ovim putem Vas pozivamo da se pridružite pregledom prezentacije ili posjetom internetskim stranicama članova Operativne radne grupe koji sudjeluju u obilježavanju.