img

U posljednje vrijeme ponovo je učestala ponuda raznih kredita putem oglasa na društvenim mrežama, a primijećeno je i djelovanje raznih lažnih brokera i pokušaja prevara oglasima na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela.


Odmah treba reći: ni slučajno nemojte pasti na te štosove! Riječ je o lihvarskim kreditima i često i opasnim kriminalcima. Pazite kome se obraćate za financijsku pomoć i s kime sklapate ugovorne odnose i pod kojim uvjetima. Ako baš morate tražiti novac po Facebooku, odmah pogledajte je li ta tvrtka u Sudskom registru  i na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.Dokumente na uvid! 
Provjerite ima li taj koji oglašava te usluge na raznim mrežnim stranicama i društvenim mrežama (pa i putem oglasa na banderama i stajalištima autobusa i tramvaja), mogućnost legalnog obavljanja kreditnih usluga u našoj zemlji. Ako se pokaže da  tvrtka koja internetskim oglasom nudi novac nije licencirana i ne postoji u registru Ministarstva financija – bježite od njih. Popis kreditnih posrednika koji imaju odobrenje Ministarstva financija javno je dostupan na mrežnoj stranici tog ministarstva. Dakle, ako to nije vaša matična banka u kojoj imate račun, ili ako je riječ o banci koja nije registrirana u Hrvatskoj, ili je riječ o nekoj „konzultantskoj kući“ ili kreditnom uredu koji se nalazi u nekom stanu koji baš i nije najbolji izbor za poslovni prostor, ili „suradniku“ registriranih kreditnih posrednika za koje Ministarstvo financija nije čulo, a koji nude brzo i lako rješenje vaših teških financijskih problema – zaobiđite ih.Uvijek i prvo tražite dokumente na uvid. Pogledajte u registar Ministarstva financija, zatražite licencu tvrtke na uvid i licencu osobe-kreditnog savjetnika kojeg ste kontaktirali ili vas je kontaktirao.

Dodatna provjera
Dobro proučite njihove stranice i profile na Facebooku. Pročitajte komentare koje ćete tamo naći. Posebno usmjerite pozornost na omjer dobrih i loših komentara. Ako loših nema ili ih ima vrlo malo – znači da ih brišu kako bi vas i tako zavarali i uvjerili da je riječ o sasvim legalnoj ponudi. Adresa e-pošte i broj mobitela kao jedini kontakt te zahtjev da osobne podatke pošaljete SMS porukom već sami po sebi upućuju na oprez. Nadamo se da niste toliko šašavi da ćete nekom o kome znate samo broj mobitela i naziv Facebook profila dati ime i prezime, OIB, adresu, broj računa, gdje stanujete i druge podatke. Ako vas pokušaju uvjeriti da su oni samo posrednici i da se kreditiranje obavlja preko vama poznatih banaka – ne vjerujte im! Posebno ako vam kažu da vam mogu srediti kredit (tražeći od vas novac jer moraju „podmazati“ svog čovjeka u banci) unatoč tome što ste blokirani ili nemate baš velika primanja. Facebook vrvi stranicama koje se često nazivaju „Brzi Krediti“, „Krediti-Pozajmice“, „Kredit na karticu – isplata odmah“ i tome slično. Osobe koje nude brze kredite, koje to rade za sebe ili nekog drugog, znaju se i same javiti građanima porukom upućenom na njihove profile na društvenim mrežama ili putem neke od aplikacija za brzo komuniciranje (Viber, Whatsapp). To kreće tako da vam prvo netko, najčešće ženska osoba, pošalje zahtjev za prijateljstvom, vi ga prihvatite i onda, ubrzo nakon toga stiže poruka u kojoj vam nudi kredit. Zanemarite to.

Zovite policiju
Ako ipak nasjednete na lažni Facebook kredit i tako se uvalite u još veće probleme i tek tad se sjetite potražiti pomoć policije i ostalih nadležnih ustanova - imamo još jednu lošu vijest za vas. Naši zakoni nisu baš jasni u definiciji toga tko je nadležan kad je ovaj tip financijskog kriminala u pitanju. Sve se svodi na Zakon o obveznim odnosima koji kaže kako osoba koja nudi kredit može biti bilo tko, fizička ili pravna osoba, a međusobna prava i obaveze osobe koje stupe u odnos zajmodavca i zajmoprimca rješavaju između sebe. Stoga se Facebook oglašavanje takvog kreditiranja ne može unaprijed smatrati nedopuštenom praksom. Još jednom ćemo ponoviti: informirajte se. Još jednom ćemo ponoviti: sve provjeravajte o onima koji nude te kredite. I, ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom – prijavite to! Zovite policiju! Pozovite se na Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. To vam je posljednja linija obrane od lažnih ponuditelja kredita na Facebooku.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Lažni brokeri

Ako ste mislili da su žrtve financijskih prijevara uglavnom ljudi koji su u tu zamku upali iz očaja, jer više nisu u stanju na normalan način podmirivati svoje novčane obaveze, varate se. Financijski prevaranti ciljaju i na ljude koji imaju viška novca koji ulažu u dionice i druge vrijednosne papire. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) sve češće upozorava na pojavu raznih posrednika europskih brokerskih kuća koji nude investicijske usluge, a zapravo nisu ovlašteni za rad u našoj zemlji. Trenutno u Hrvatskoj operira nekoliko takvih tvrtki - tvrtki koje nude brokerske usluge građanima tvrdeći da rade za poznate strane financijske kompanije, a riječ je tek o djelatnicima lokalnog poduzeća koje je ta strana tvrtka angažirala za neku drugu uslugu, recimo za istraživanje tržišta ili nešto tome slično. Cilj im je raznim obećanjima o sigurnim i brzim zaradama iz vas izvući što više novca, u što kraćem vremenu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Sigurnost na internetu