img

U tijeku je kampanja koju provodi Europol pod nazivom „Ne budi mula“ i trenutno se provodi u svim državama članicama već treću godinu zaredom.

Medijska kampanja želi osvijestiti i informirati javnost o tome što su financijske mule, na koji način sudjeluju u kaznenom djelu pranja novca i o načinima samozaštite, kako ne bi iz neznanja postali sudionici ovog ili žrtve nekog drugog kaznenog djela. To je prilika ponovo se podsjetiti kako ne nasjesti na poziv da postanete mula jer osobe koje to odluče biti, iako nisu izravno uključene u nezakoniti način stjecanja novca, čine kazneno djelo kažnjivo zatvorom.

Što su financijske mule?

Financijske mule su osobe koje za određeni iznos naknade na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac. Novac je najčešće stečen kao posljedica kaznenog djela Računalna prijevara, a nakon što je uplaćen na njihov račun financijske ga mule prosljeđuju dalje, najčešće u prekomorske zemlje, za što dobivaju proviziju.

Ovakav način pranja novca u Hrvatskoj intenzivnije se počeo javljati 2014. godine. Osobama iz Hrvatske su na njihove račune poslovnih banaka uplaćivana financijska sredstva iz inozemstva, koja su podizali i uplaćivali dalje na druge račune, najčešće pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija.

Kažnjivo zatvorom

Tijekom godina način počinjenja ovog kaznenog dijela se mijenjao, ali je uvijek uključivao uplate financijskih sredstava iz inozemstva na račune poslovnih banaka u Hrvatskoj.

Iako osobe nisu izravno uključene u nezakoniti način stjecanja novca na ovaj način ipak čine kazneno djelo (svjesno ili nesvjesno) kažnjivo zatvorom.

Kako ne postati Mula

Osobe koje pristanu na ponudu izlažu se riziku da postanu počinitelji kaznenog djela, ali i žrtve (krađa osobnih podataka i sl.) Zato je važno obratiti pažnju kod takvih ponuda kako ne bi postali počinitelji ili žrtve:

  • sva komunikacija i transakcije odvijaju se online,
  • oglasi ili ponude za poslove mogu koristiti pravu web stranicu neke tvrtke te imati sličnu web adresu kako bi prijevara bili autentična. Ako se šalje mailom, tekst zvuči čudno, rečenična struktura je loša, s mnogo gramatičkih i pravopisnih grešaka. E-mail adresa s koje se poruka šalje najčešće je s Gmaila, Yahooa!, Windows Livea Hotmaila itd. umjesto domene koju ima organizacija,
  • u oglasima se obično navodi da prekomorska tvrtka traži „lokalne/nacionalne predstavnike“ ili „agente“ da djeluju u njihovo ime na određeno vrijeme, ponekad da bi izbjegle visoke pristojbe za velike novčane iznose ili lokalne poreze,
  • radno mjesto podrazumijeva prebacivanje novca ili dobara, posebne dužnosti vezane uz posao nisu opisane, ne navode se ni uvjeti obrazovanja ili iskustva,
  • priroda posla koju tvrtka tvrdi da će obavljati može varirati, ali u specifičnostima posla koji se oglašava uvijek se za kolanje sredstava navodi korištenje Vašeg računa u banci.

Obavijestiti banku i policiju

Najvažniji savjet: ne odgovarati i ne otvarati poveznice iz e-mail i drugih poruka ove vrste već obavijestite policiju te ne šaljte osobne podatke niti kopije osobnih dokumenata.

Ukoliko mislite da ste žrtva takve prijevare - odmah prestanite s prebacivanjem novca te obavijestite banku, službu koju su koristili za transakciju i policiju.

Pogledajte kampanju #nemojbitimula:

Što je financijska mula

Ne daj se navući #nemojbiti mula

#nemojbitimula 4

Pranje novca #nemojbitimula

I izvještaj s press konferencije MInistarstva unutarnjih poslova i Hrvatske udruge banaka

Sigurnost na internetu