U listopadu tradicionalno obilježen Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

img

Kibernetička zaštita odgovornost je svakog građanina i svake tvrtke

Temeljna poruka posljednjeg europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti je ova: informatička zaštita je odgovornost svih nas. Stanite. Promislite. Zaštitite se!

Listopad je već tradicionalno (peti put), mjesec tijekom kojeg Europska unija posvećuje jedan dio svojih aktivnosti podizanju svijesti o potrebi kiberentičke (informatičke) zaštitite osobnih, poslovnih i financijskih podataka, među građanima i organizacijama koji žive i djeluju na području našeg kontinenta.


Zaštita je strateški prioritet
Glavni cilj kampanje je promjena ponašanja građana i tvrtki te pomoć svima njima u stjecanju znanja i vještina koje će im omogućiti da se bolje zaštite dok su online, bilo da su na svom radnom mjestu ili u svom domu. Nositelj kampanje mjeseca kibernetičke sigurnosti je Europska agencija za mreže i informatičko društvo, ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) i Opća uprava za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju, Europske komisije (DG CONNECT). Podizanje svijesti o potrebi kibernetičke samozaštite jedan je od prioriteta prepoznat i u Strategiji kibernetičke sigurnosti Europske unije.

Četiri tjedna, četiri teme
I ovogodišnja kampanja ima tjedne teme. Sadržaji na koje su se ENISA i sve organizacije i tvrtke partneri mjeseca kibernetičke sigurnosti usredotočili u prva dva tjedna listopada, bile su informatička zaštita na radnom mjestu i zaštita podataka. Sadržaji posvećeni informatičkoj zaštiti na radnom mjestu bili su usmjereni na zaposlenike tvrtki u EU i govorili su o ovogodišnjim najčešćim prijetnjama - ugrozama kao što su ransomware i phishing napadi, a stručnjaci EU dali su i nekoliko osnovnih savjeta o kibernetičkoj „higijeni“ koju svatko od nas može primijeniti na svom radnom mjestu. 

GDPR i nove vještine
U drugom tjednu listopada tematika sadržaja posvećenih podizanju svijesti o potrebi kibernetičke zaštite bila je posvećena zaštiti osobnih i poslovnih podataka, kao dodatni napor kojim tvrtke treba upozoriti da se pravodobno pripreme i usklade s Općom uredbom o zaštiti podataka, GDPR, koja stupa na snagu u svibnju slijedeće godine. Slijedeći tjedan stručnjaci Europske unije svoje napore obavještavanja i osvještavanja javnosti usmjeriti će na temu kibernetičke sigurnosti u svakom domu, a posljednjeg tjedna listopada više će se govoriti o razvoju vještina u području kibernetičke sigurnosti. Više o tim sadržajima možete potražiti ovdje.

Temeljna poruka ovogodišnjeg europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti je ova: kibernetička zaštita je odgovornost svih nas. Stanite. Promislite. Zaštitite se!

● Više o svemu potražite na mrežnom odredištu: https://cybersecuritymonth.eu i  www.staysafeonline.org  

● Događaje posvećene osvještavanju potrebe za informatičkom zaštitom koji se ove godine događaju u našoj zemlji 
možete pratiti ovdje: Mjesec kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj.

● Tijekom prošlogodišnje kampanje mjeseca kibernetičke sigurnosti izvedeno je 492 aktivnosti u 32 zemlje u Europi. 

Sigurnost na internetu