Logo 1Logo 2Logo 4

Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca (25.-29. ožujka 2019.) organizira po drugi puta „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Prošle godine natjecanje je organizirano prvi puta te je u isto vrijeme na kvizu sudjelovalo više od 1500 učenika iz cijele Hrvatske.

„Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad, ali nažalost ono i dalje nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Prošle godine smo po prvi puta organizirali kviz o novcu  te možemo zaključiti na temelju velikog odaziva učenika diljem Hrvatske da postoji interes za obrazovanje u tom području. Potrebno je uz suvremene metode pronaći prikladan način za edukaciju učenika te ih motivirati za učenje novih znanja. Kako su pripreme za kviz zabavne i jednostavne, očekujemo velik odaziv nastavnika i učenika i ove godine. Pobjednici kviza imat će priliku boriti se sa svojim vršnjacima iz gotovo cijele Europe“, izjavio je povodom početka prijave na kviz direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović. 

Nacionalni kviz o novcu održat će se 20. ožujka 2019. godine i na njemu će se istovremeno natjecati svi prijavljeni razredi ili timovi učenika.

Pobjednici nacionalnog natjecanja - dvoje mladih iz pobjedničkog razreda u pratnji nastavnika/nastavnice - otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 7. svibnja 2019. godine.

Kvizovi će se održati na nacionalnoj i europskoj razini putem internetske veze i Youtube kanala na poznatoj Kahoot! platformi.

Natjecanje Europski kviz o novcu otvoreno je za učenike od 13 do 15 godina, koji pohađaju 7. ili 8. razred osnovne te prvi razred srednje škole, neovisno o vrsti škole ili usmjerenja, a žele provjeriti svoje poznavanje financija.

 

Prijave do 14. ožujka u 12 sati

Prijave se zaprimaju putem web obrasca na web stranici HUB-a, a samo iznimno telefonski i putem pošte.

Svaki tim ili razred, nakon uspješne prijave putem web obrasca dobiva potvrdu o prijavi za natjecanje putem e-mail poruke.

Obrazac je moguće ispuniti do završetka roka za prijave razreda/timova, zaključno do 14. ožujka 2019. godine do 12 sati. Predlažemo da ne čekate zadnji dan za prijavu – ispunjavanje web obrasca, kako bismo mogli reagirati na vrijeme u slučaju tehničkih poteškoća.

Molimo pažljivo proučite 

Upute za ispunjavanje web obrasca

Upute za prijavljene škole (nastavnike, razrede/timove) - preuzmite ovdje

Upute za Kahoot (boje kartica)

 

Dostupni kvizovi za vježbu

Za što bolji uspjeh natjecatelja, pripremljeni su kvizovi za vježbu iz područja financijske pismenosti, novca, matematike, kibernetičke sigurnosti, online plaćanja, osnovnih financijskih usluga i Europske unije.

Kvizovi za vježbu i dodatne informacije

Upute za kvizove za vježbu

Svi koji ne sudjeluju u nacionalnom natjecanju, također mogu besplatno, neovisno o natjecanju, koristiti kvizove.

 

Prošle godine velik odaziv škola diljem Hrvatske

Prošle je godine „Europski kviz o novcu“  privukao čak 262 prijava iz 146 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Odaziv od 262 prijava samo u Hrvatskoj pravi je pokazatelj da financijsko obrazovanje nije isključivo za odrasle osobe.

Važno je istaknuti kako su prijave za kviz došle iz svih dijelova Hrvatske. Osim 45 prijava iz Zagreba, prijavljeni su i timovi iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Daruvara, Hvara, Knina, Koprivnice, Ludbrega, Našica, Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina i Vukovara.

Neovisno o prijavi na natjecanje, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se okušaju u  rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji te ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na www.hub.hr.

 

O Europskom tjednu novca

Europski tjedan novca (eng. European Money Week) je godišnja inicijativa promocije financijskog obrazovanja diljem Europe. Organiziraju ga nacionalna udruženja banaka u mnogim europskim zemljama, a inicijativi su se pridružile i mnoge ostale financijske i javne institucije.

Europski tjedan novca u 2019. traje od 25. do 29. ožujka.

Internet:             www.ebf.eu/europeanmoneyweek/
Twitter:               @EUMoneyWeek
Facebook:           /EuropeanMoneyWeek

Svim nastavnicima i učenicima želimo puno uspjeha u pripremi i što bolje rezultate na prvom Europskom kvizu o novcu.

Neka najbolji tim pobijedi i ponosno predstavlja Hrvatsku na Bruxellesu.

 

Društvene mreže