Zagreb, 22. ožujka 2021. - S ciljem sustavnog i trajnog poticanja financijskog opismenjavanja, Republika Hrvatska, Hrvatska udruga banaka i drugi dionici i ove godine u razdoblju od 22. do 28. ožujka 2021. aktivno sudjeluju u obilježavanju Svjetskog (www.globalmoneyweek.org) i Europskog tjedna novca (www.ebf.eu/europeanmoneyweek).

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 40 milijuna djece i mladih u 175 zemalja i prekomorskih teritorija.

Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankarske federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem događanja, publikacija i partnerstava.

Misija navedenih projekata je podizanje razine financijske pismenosti potrošača putem različitih oblika formalnog i neformalnog financijskog obrazovanja u uvjetima u kojima se uslijed globalizacije tržišta financijskih proizvoda i usluga, kao i razvoja digitalizacije na tržištu nude sve složeniji financijski proizvodi i usluge. Uslijed tih okolnosti sve su izraženije neravnoteže, odnosno nejednakost dostupnih informacija i resursa koje posjeduju pružatelji financijskih proizvoda i usluga s jedne strane te korisnici tih istih financijskih proizvoda i usluga s druge strane.

U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjelovat će Ministarstvo financija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Akademija Zagrebačke burze, Ekonomski fakultet Zagreb, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, HIFE – Hrvatski institut za financijsku edukaciju, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo financija Porezna uprava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Štedopis - Institut za financijsko obrazovanje i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Navedene su institucije ujedno i članovi Operativne radne grupe za koordinaciju zajedničkih aktivnosti koju je Ministarstvo financija osnovalo temeljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020.

Hrvatska udruga banaka je ove godine provela natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, a najbolje ocijenjeni obrazovni programi će biti objavljeni 25. ožujka 2021. 

Cilj kampanje je prepoznati i promovirati najbolje primjere edukativnih aktivnosti koji učenicima u Hrvatskoj na kreativan i zanimljiv način približavaju različita znanja o financijama. Natječaj je namijenjen svim djelatnicima u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske koji provode ili su provodili nastavni ili izvannastavni obrazovni program u području financijske pismenosti.

Također, Hrvatska udruga banaka od ove godine aktivnije surađuje s akademskom zajednicom te će članovi Kluba glavnih ekonomista održati predavanje za studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na temu makroekonomskih trendova u doba krize COVID-19 i procesu uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. 

S obzirom na izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, tijekom obilježavanja manifestacije, članovi Operativne radne grupe će svoje aktivnosti predstaviti putem online prezentacije koju objavljujemo u nastavku, a ista se može pronaći i na poveznici: https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/financijski-sustav/financijska-pismenost-potrosaca/425.

Za sudjelovanje u obilježavanju manifestacije Svjetskog i Europskog tjedna novca, ovim putem Vas pozivamo da se pridružite pregledom prezentacije ili posjetom internet stranicama članova Operativne radne grupe koji sudjeluju u obilježavanju.