""

Prije nego na Internetu krenete kupovati sve što vam srce poželi i za što imate novaca, važno je dobro zaštititi alate kojima to radite

Novi softver glavu čuva
Zastario softver je, pokazuju statistike, jedan od najčešćih uzroka sigurnosne ranjivosti. Dakle, prvo provjerite jesu li operativni sustav vašeg računala i aplikacije kojima se najčešće služite - u svojim najnovijim, najsvježijim verzijama. Najmanje što morate učiniti je provjeriti stanje programa kojim pregledavate sadržaje na Internetu. Imate li instaliranu najnoviju inačicu (Internet Explorera, Firefoxa, Opere, Safarija, ili tog nekog drugog) preglednika kojim surfate mrežom nad mrežama? Ako nemate, preuzmite (s web stranice proizvođača) najnoviju inačicu i tek onda krenite pregledavati izloge online dućana. Uz najnoviji operativni sustav i najnoviji preglednik, morate imati i vatrozid (firewall). Imate ga standardno postavljenog u operativnom sustavu vašeg računala – zamislite to kao zaštitni međuprostor između vašeg uređaja i Interneta. Provjerite je li uključen.

Pazite na postavke
Uz to, provjerite u svakoj aplikaciji njene sigurnosne postavke. Aplikacije često dolaze s postavkama koje svašta omogućavaju, a neke od tih funkcionalnosti su, zapravo, opasne. Zašto? Zato što potencijalnom napadaču pružaju priliku da se ušulja u vaše uređaje i domogne se podataka koje ne bi trebao uzeti niti ih smio vidjeti. Dakle, dajte sebi vremena. Prostudirajte sigurnosne postavke uređaja i aplikacija koje koristite i postavite ih na najvišu moguću zaštitu.

Dva stupnja zaštite
Svaki uređaj, pa i svaka aplikacija kojom se koristite za neki posao kojim razmjenjujete važne podatke, mora biti zaštićen lozinkom. Štoviše, sve to trebalo bi biti zaštićeno sustavom koji vas štiti kroz dvije razine sigurnosti (to se još naziva dvo-stupanjskom provjerom identiteta (tzv. dvo-faktorskom autentifikacijom). Dobar primjer toga imate kod  Googlevog alata za dopisivanje porukama e-pošte, Gmaila, u koji ne možete ući bez upisivanje brojčane šifre, uz obaveznu, dugačku i kompliciranu lozinku.

Kupujte samo sa svog uređaja
Po sebi je razumljivo da s računalom koje ne koristite samo vi - nećete raditi ništa čime biste mogli razotkriti vaše osobne i financijske podatke. Štoviše, na vlastitom kućnom računalu i na prijenosnom računalu koje samo vi koristite kreirate još jednog "običnog" korisnika s kojim ćete pristupati aplikacijama kojima nešto radite na Internetu. Razlog za to jest to što ovlasti administratora vašeg računala treba koristiti pažljivo – samo za administrativne poslove na vašem računalu. Inače hakeru, ako vam upadne u stroj, dajete priliku da vam napravi više štete nego što bi mu to uspjelo da se nije uspio ubaciti u status korisnika-administratora vašeg računala. I ovo je očito: koristite se samo softverom koji je došao iz poznatog i pouzdanog izvora – ili izravno od proizvođača ili, ako je riječ o aplikacijama za mobilne uređaje, s provjerenih dućana s aplikacijama kao što su Google Play ili Apple App Store.

Posljednje, ali ne manje važno
Uz sve to, vaše računalo mora obavezno biti zaštićeno najnovijim antivirusnim programom,  a uz to trebali biste još imati i neki program koji vas štiti od opasnih internetskih reklama i špijunskog softvera (anti-adware i anti-spyware). Taj paket zaštite štiti vas od opasnog softvera ("virusa", "crva", "skripti", ransomwarea, itd.) kojeg, čak ni ne znajući da ste to napravili, možete "pokupiti" pri svakom surfanju Internetom. Riječ je o softveru koji je svjesno kodiran na način da se ubaci u legitimne programe i iskoristi vašu nepažnju kako bi vam naštetio. Do vašeg računala može doći na razne načine – u porukama e-pošte, putem USB uređaja, klikom na zaraženi link na nekoj web stranici kojim ga preuzmete na svoje računalo no tako da to ne vidite, itd. Pretposljednje upozorenje: elektronički uređaji, pa tako i računala imaju rok trajanja. Prije ili kasnije morati ćete nabaviti novo računalo i sve ove metode zaštite koje smo vam sad opisali – provesti ponovno. I sad je stvarno kraj: nikad, ama baš nikad nemojte ići u online shopping putem javnih nezaštićenih (pa i samo lozinkom zaštićenih) Wi-Fi mreža u kafićima, parkovima, hotelima i sličnim, više-manje javnim mjestima.

 

Sigurnost na internetu