Foto: Ratko Mavar/Lider

Zagreb, 17. rujna 2019. - Već petu godinu zaredom Lider zajedno s EOS Matrixom organizira događaj posvećen upravljanju potraživanjima koji se od okruglog stola pretvorio u konferenciju, a kako je došlo do te suradnje pojasnila je Bojana Božanić Ivanović, direktorica Lider medije.

"Kad smo krenuli s ovom temom, ideja je bila da kroz kraći događaj u trajanju sat – dva od EOS Matrixa doznamo trendove u navikama plaćanja Hrvata te ih kroz panel diskusiju prokomentiramo. Danas govorimo o jednodnevnoj konferenciji s više od 10 govornika i dvije radionice, na kojoj sudjeluju i predstavnici ministarstava, akademske zajednice, bankarskog sektora, odvjetnici, javni bilježnici, poduzetnici, kao i mediji, i to pred sve većom publikom", rekla je Bojana Božanić Ivanović. 

O trendovima u navikama plaćanja u Hrvatskoj govorila je Barbara Cerinski, direktorica EOS Matrixa, a na konferenciji su sudjelovali državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip SalapićZdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banka, Maja Lajevac, pravna savjetnica za ovrhe iz Slovenije, a o novom ovršnom zakonu govorila je prof. dr. Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok je tema panel diskusije bila kultura (ne)plaćanja. 

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, istaknuo je da, iako je omjer loših kredita usporio i iznosi 9,2 posto, još uvijek je vrlo visok u međunarodnim usporedbama.

"Treba povećati efikasnost regulacije, smanjiti stupanj nereda i zaštititi vjerovnike. Oni koji nisu socijalni slučajevi moraju vraćati dugove jer moraju biti odgovorni za svoje odluke", istaknuo je Adrović i dodao da se u ukupnoj količini nenaplativih kredita, njih čak 40 posto, odnosi na građevinski sektor.

Poručuje da Vlada RH mora utvrditi socijalne kriterije i povući jasnu crtu između društvene solidarnosti i osobne odgovornosti, poboljšati učinkovitost institucija, te pojednostaviti sustav radi brže naplate.

"Nakon provedbe jednokratnih mjera Vlade najbolje su prošli veliki dužnici koji duguju preko 100.000 kuna. Ljudi koji su dužni preko 8 milijuna kuna – njima je deblokirano najviše. I to je bila pogreška, to se nije smjelo tako dogoditi", zaključio je Zdenko Adrović.

Izvor: Lider

Prezentaciju g. Zdenka Adrovića "Zašto je važno trajno rješenje za blokirane građane" preuzmite ovdje.

Prezentaciju gđe. Barbare Cerinski (EOS Matrix) "Trendovi u navikama plaćanja u Hrvatskoj" preuzmite ovdje.

Prezentaciju gđe. Maje Lajevac (s.p. Izvršba in stečaj, Pravno savjetovanje in izobraževanje) "Postupak provođenja elektroničke ovrhe u Sloveniji, o njegovim prednostima i nedostacima i što možemo naučiti iz toga?" preuzmite ovdje.

Prezentaciju gđe. Matee Radišić Hasan (EOS Matrix) "Ovršni zakon slovenska vs. hrvatska praksa" preuzmite ovdje.

Prezentaciju gđe. Aleksandre Maganić (Pravni fakultet Zagreb) "Novi ovršni zakon - korak naprijed ili dva unatrag" preuzmite ovdje.

Kategorija